среда, 18. децембар 2019.

Reprezentacija Jugoslavija (1920-1962) / Yugoslavia national football team (1920-1962)


Period izmedju dva svetska rata 

Olimpijske igre u Parizu, 1924. godine. Rezultat reprezentacije Kraljevine SHS na turniru je bio isti kao i u Antverpenu 4 godine ranije, poraz od 7:0 u prvom kolu. Ovog puta bolji je bio Urugvaj koji je na kraju osvojio zlatnu medalju.


Prvi gol na Olimpijskim igrama (i na međunarodnim takmičenjima uopšte) Jugosloveni su postigli tek iz trećeg pokušaja, na startu fudbalskog turnira na igrama u Amsterdamu 1928. godine. Međutim gol Mirka Bonačića nije bio dovoljan za nastavak takmičenja. Portugal je pobedio sa 2:1. 

Put jugoslovenske delegacije na prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu, u Urugvaju, 1930. godine. Fotografija je nastala na prekookeanskom poštanskom brodu ,,Florida".

Ovo svetsko prvenstvo je za Jugoslaviju po svemu bilo istorijsko, tim koji je uz Rumuniju bio najmlađi, sa prosekom godina nešto iznad 21,5. Zatim plasman u 1/2 finale gde su poraženi od Urugvaja (6:1) i utakmica za treće mesto koja jedino u Urugvaju nije nikada odigrana. Na fotografiji su kapiteni, Hoze Nazasi i Milutin Ivković. 

Poljska - Jugoslavija 4:0, Varšava 1937.

Nemačka - Jugoslavija 3:2, Berlin 1939. Kapiten plavih na ovom meču je bio Đorđe Vujadinović

Tim koji je drugi put uzastopno u kalendarskoj 1940. godini pobedio Nemačku. U predratnom peridu ove dve reprezentacije sastale su se samo četiri puta. Bilans je bio izjednačen, po dve pobede za oba tima.


Posleratni period

Neka nova Jugoslavija stupa na snagu posle Drugog svetskog rata. Već na prvom velikom takmičenju odmah je usledio veliki uspeh, plasman u finale na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine. U 1/2 finalu, Jugosloveni su pobedili Veliku Britaniju na Vembliju 1:3. Prvi gol na ovom čuvenom stadionu delo je Stjepana Bobeka.

Svečana dodela medalja, na postolju su kapiten Jugoslavije Miroslav Brozović, Šveđanin Rosengern i Danac Lundberg.

Prva od dve čuvene utakmice Jugoslavija - Sovjetski Savez, na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952.

Na svetskom prvenstvu u Švajcarskoj 1954, reprezenzacija Jugoslavije je u grupnoj fazi takmičenja pobedila Francusku 1:0, jedini gol postigao je Miloš Milutinović u 71. minutu. Zanimljivo da su Francuzi jedina ,,jaka" reprezentacija sa kojom plavi imaju pozitivan međusobni skor. Na fotografiji su kapiten Francuske Robert Žonket i Stjepan Bobek.

Bruno Belin, jedan od istaknutih reprezenzazivaca, odigrao je 25 utakmica za svoju zemlju u periodu od 1952. do 1959. godine.

Nakon tri uzastopna srebra (1948,1952. i 1956) konačno su postali Olimpijski šampioni u Rimu 1960. godine. To je ujedno prvo i jedino zlato fudbalske reprezentacije Jugoslavije na nekom velikom takmičenju. Kapiten tima i najbolji strelac turnira bio je Milan Galić.

Prvo Evropsko prvenstvo u fudbalu odigrano je 1960. godine u Francuskoj, ali pod nazivom Kup Evropskih Nacija. Prvi gol na turniru postigao je Milan Galić u 11. minutu protiv domaćina Francuske, utakmica je završena rezultatom 5:4 za Jugoslaviju. 

Plavi su poraženi u finalu od Sovjetskog Saveza sa 2:1 nakon produžetaka.

Prijateljska utakmica na Vembliju, Engleska - Jugoslavija 3:3. Međusobni skor ove dve reprezenzacije je 5 pobeda Engleza, 4 nerešene i 4 pobede Jugoslovena.


Jugoslavija i Nemačka, pod raznim imenima, odigrali su ukupno 25 utakmica, od toga čak 6 na svetskim prvenstvima. Plavi su pobedili samo jednom, u 1/4 finalu svetskog prvenstva u Čileu 1962. godine, ponovo zahvaljujuci golu Milana Galića.



Foto: 
Getty 
L Equipe
FIFA

Colorized:
Nikola Radulović

2 коментара:

  1. Great to hear from you, it is surprising to see how consistent you are when it comes to posting new updates. It is quite good because many pages do not have such consistency and originality. You, sir, are a breath of fresh air in this social constrains. PSL schedule 2020

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you very much for your support. I am glad to hear that you like my work. I will try to keep the things this way in the future also.
      Kind regards

      Избриши